Po krótkiej przerwie lekka, świeża rybka. Postanowiłam trochę przystopować z ciężkimi potrawami dlatego w najbliższym czasie podam Wam kilka przepisów na dania, które nie obciążą Waszego organizmu zbędnymi kaloriami :-)

 

 

 

 

 

 

Lista zakupów (na zdjęciu połowa porcji):

  • Filet z białej ryby ze skórą
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Garść płatków owsianych
  • Mango
  • 2 ogórki
  • Pół papryczki chilli
  • Kilka liści mięty i kolendry
  • Połowa białej cebuli
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • cytryna
  • Sól i pieprz do smaku

Nastawcie piekarnik na grillowanie. Przygotujcie rybę. Pamiętajcie aby pozbyć się łusek i widocznych ości. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem i skropcie odrobiną oliwy. Rybę połóżcie na niej skórą do dołu. Wierzch oprószcie solą i pieprzem. Rozprowadźcie na niej musztardę. W misce wymieszajcie płatki z oliwą i też wyłóżcie na wierzch ryby delikatnie je dociskając. Skropcie jeszcze wszystko kilkoma kroplami oliwy i włóżcie do nagrzanego piekarnika na ok. 15min.

Przygotujcie salsę. Obrane mango pokrójcie w małą kostkę. Ogórki przekrójcie na pół i wydobądźcie pestki. Pokrójcie na kostkę wielkości mango. Teraz posiekajcie zioła i papryczkę chilli oraz cebulę. Wszystko wymieszajcie i skropcie oliwą oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Podawajcie z połówką cytryny do skropienia ryby.

Smacznego!!